A Magyar Nemzeti Táncegyüttes repertoárja

Sírnak a harangok…

Emlékezés az I. világháborúra

Egy régi legenda szerint, a szabolcsi kis falu, Uszka lakosai, mielőtt a labancok porig égették volna házaikat, elásták a falu két értékes harangját, hogy ne kerüljön az ellenség kezébe. A harangokat elrejtő kurucok már régen meghaltak, a rejtekhelyet azóta sem találják; de minden veszedelmekor – amelyből az évszázadok során bőven jutott az ott lakóknak – az emberek hallják, hogy a távolból sírnak az elásott harangok. 

Részletek>>

Sírnak a harangok néptánc előadás

Napszédítő/Páva-variációk

Táncköltemény

 

A magyar néptánc a „Fölszállott a páva” című televíziós műsornak köszönhetően ismét nagy népszerűségnek örvend. A Magyar Nemzeti Táncegyüttes művészei mindig is alkotó munkájuk alapjának tekintették az eredeti tánc- és zenei hagyományaink megismerését és bemutatását, s ez ma sincs másként. Műsorukkal olyan utazásra hívnak minket, amelynek során újra „felfedezhetjük” népművészetünk ragyogó viseleteit, népzenénk elbűvölő dallamait és táncaink utánozhatatlan virtuozitását. 

                                                          

Részletek>>

Napszédítő/Páva-variációk néptánc előadás

A Tenkes kapitánya

Táncjáték Örsi Ferenc forgatókönyve nyomán

A téma a Rákóczi-szabadságharc idején, Siklós környékén folyó kuruc-labanc küzdelmeket idézi. A főszereplő Eke Máté katonája ugyan költött személy, de számos jobbágykatonából lett kuruc tiszt történelmi alakját ötvözi egybe. A történet meseszerűen, sok humorral mutatja be azokat a kuruc hősöket, akik ravaszsággal, magyaros virtussal végül is legyőzik a bugyuta labancokat. Megőrizve a film legjelentősebb, legszórakoztatóbb epizódjait, megidézzük a kuruc kor legendás személyeit, zenei és mondavilágát néptáncos kincsünk segítségével.

Részletek>>

A Tenkes kapitánya néptánc játék

Monarchia

Népek tánczai

 

Műsorunk első felében bemutatjuk az Osztrák-Magyar Monarchia népeinek színes, hagyományos szokásait, virtuóz táncait, gazdag viseletkultúráját; máig kiapadhatatlan folklórkincsét, és felvillantjuk a mellette vagy a „felette” zajló főúri báli élet egyes pillanatait.

A második részben a kor művészeti alkotásainak segítségével, „filmszerű” életképekkel táncszínházzá varázsoljuk történelmünk e sokat vitatott időszakát.

                                                          

Részletek>>

Monarchia népek tánczai néptánc előadás

Csárdás!

Szerelem a Kárpátok alatt

A Magyar Nemzeti Táncegyüttes produkciója egy szerelmi háromszög történetét dolgozza fel a néptánc és a népzene nyelvén; felhőtlen szórakozást ígérve az érdeklődőknek.

Az Észak-Amerikában, Európában és Magyarországon is már több sikeres turnét megért táncszínházi előadáson a nézők – miközben végig követik a főszereplő szerelmespár konfliktusát, illetve egymásra találását – gyönyörködhetnek a Kárpát-medence táncainak szépségében, virtuozitásában, zenei világának sokszínűségében és gazdagságában.. 

Részletek>>

Csárdás néptánc előadás

 

Magyar hősök, csaták és 

szerelmek  

Műsorunk első felében bemutatjuk az Osztrák-Magyar Monarchia népeinek színes, hagyományos szokásait, virtuóz táncait, gazdag viseletkultúráját; máig kiapadhatatlan folklórkincsét, és felvillantjuk a mellette vagy a „felette” zajló főúri báli élet egyes pillanatait.


A második részben a kor művészeti alkotásainak segítségével, „filmszerű” életképekkel táncszínházzá varázsoljuk történelmünk e sokat vitatott időszakát.

                                                          

Részletek>>

Székely Dózsa György

Tánckrónika

Dózsa György, történelmünk talán egyik legtragikusabb sorsú lázadója, aki éppen 500 évvel ezelőtt égette lelkünkbe jelképpé magasztosult tüzes trónját. Számos nagy művészünket megihlette az évszázadok során: Erkel operát, Székely János és Illyés drámát írt róla, Petőfi, Ady, Sinka István, Juhász Gyula versbe, Csoóri – Sára – Kósa filmre írta, Derkovits fába faragta, Szervátiusz vasba öntötte. Az elmúlt fél évezred során sok indulatot és vitát kiváltó személyét és tetteit nem tisztünk megítélni; történelmi forrásokon alapuló táncjátékunkban elsősorban a szerelmes férfit, a mélyen vallásos katonát és a vívódó embert igyekszünk bemutatni.

Részletek>>

Székely Dózsa György néptánc krónika

A halálba táncoltatott leány

Ballada

 

Zsuránszky Zoltán táncszínházi feldolgozását a Halálra táncoltatott leány című régi stílusú népballada ihlette.

A forgatókönyvet a népballada alapján Hules Endre ötletéből írta Vincze Zsuzsa.                  


                                                          

Részletek>>

A halálba táncoltatott lány néptánc előadása, ballada

Élő Tánc-Archívum

Táncos gyökereink

A Magyar Nemzeti Táncegyüttes „Élő Tánc-Archívum” c. sorozata a fáradhatatlan néprajzkutató, Martin György táncfilmezéseinek útvonalát követi, így tisztelegve a nagyszerű tudós megismételhetetlen munkássága előtt. Ő és munkatársai nagy horderejű táncgyűjtéseket szerveztek Magyarországon és Erdélyben, amelyek meghatározó jelentőséggel bírtak nemcsak a magyar, de az európai néptánckutatás történetében is. Sorozatunkkal Martin gyűjtőútjainak főbb állomásait, így Bonchida, Kalotaszeg, Szatmár, Mezőség és Gyimes táncait állítottuk színpadra.

Részletek>>

Élő Martin Archívum néptánc gyűjtemény

Táncoló tavasz:
Folklór-kalendárium I.

Hagyományaink, szokásaink

Magyar Nemzeti Táncegyüttes és a Söndörgő Együttes közös produkciója. Folklór-kalendárium címmel indította útjára sorozatát az együttes. A sorozat nem titkolt célja, hogy elmúló, letűnőben lévő hagyományainkról, jeles napi szokásainkról teljesebb, élőbb képet kapjanak a nézők; elsősorban a műsor célközönsége, az általános iskola felső tagozatosai, illetve a középiskolások. Az eddigi, néphagyományokat bemutató műsorokkal ellentétben, nem csupán a magyar népszokásokkal ismertetjük meg a közönséget, hanem bemutatjuk hazánk soknemzetiségű népének hagyományos táncait, dalait, öltözetét, nyelvét és nemzeti szokásait.

                                                          

Részletek>>

Táncoló tavasz - Folklór-kalendárium I. néptánc műsor

Téli tánc

Hagyományaink, szokásaink

A sorozat második része a téli ünnepkör szokásait; szürettől a farsang végéig tartó időszakot öleli fel. Az előadás programjában a hagyományos betlehemezés, regölés, lucázás és fonóbéli hagyományaink mellett különböző, a téli ünnepkörhöz tartozó babonás szokások színházi feldolgozását láthatja a közönség.

Részletek>>

Téli tánc - Folklór-kalendárium II. néptánc előadás

Csipkerózsika

Zenés-táncos mesejáték

 

Csipkerózsika klasszikus története elevenedik meg a Magyar Nemzeti Táncegyüttes produkciójában. A darab érdekessége, hogy az eredeti néptáncok mellett minden elhangzó szöveg és felcsendülő dallam a tradicionális magyar folklórból táplálkozik, és annak elemeit használja fel e közismert mesedarab színpadi megfogalmazásában. 

                                                          

Részletek>>

Csipkerózsika néptáncos mesejáték

Tündérmese

Zenés-táncos mesejáték

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy Jánoska, aki megelégelte két testvére gonoszkodását és elindult szerencsét próbálni… Így kezdődik a jó Tündér meséje, akinek segítségével találkozhattok a mókás Aranylúddal, a Papucsszaggató Királykisasszonyokkal és még sok más mesehőssel. A Magyar Nemzeti Táncegyüttes ismét a mesék birodalmában kalandozik, ahol a gyerekek megismerkedhetnek a népi kultúra legszebb gyöngyszemeivel sok-sok tánc és zene kíséretében.

Részletek>>

Tündérmese zenés-táncos népi mesejáték

Körhinta

Szerelem, föld, házasság, érdekek. Vajon melyik a fontos? A fiatalok boldogsága, vagy hogy – évszázadok paraszti törvénye szerint – egyesüljenek a birtokok, amelyek majd megélhetést jelentenek egy új család számára. Szerelem? Lehet-e a pillanat boldogságára jövőt építeni? Erősebb a társadalom, a „földhöz a föld törvénye”, a józan ész, mint két ember egymás-akarása?            Vidnyánszky Attila rendező számára a történet személyes és társadalmi szála közül elsősorban a személyes a fontos. A szerelem ereje, hatalma, és a beteljesülő szerelemben a jövő lehetősége… Mindazok, akik látták a János vitéz és a Johanna a máglyán rendezését, megtapasztalhatták, hogy Vidnyánszky az érzelmek sodró erejét grandiózus színpadi kompozíciókban viszi színre.

                                                          

Részletek>>

Körhinta néptáncos, népzenés táncszínház

...még Egy mondat…

Zsuráfszky Zoltán alkotói estje

„Több mint húsz esztendeje annak, hogy fiatal előadóművészként Illyés Gyula: Egy mondat a zsarnokságról című versére táncoltam; s e vers kezdősora volt egyben koreográfusi estem címadója is. Hivatásos táncművészként akkoriban avantgárd tettnek számított még a versekre való táncolás is, hát még, ha politikai üzenetet is hordozott…

Részletek>>

Még egy mondat… Zsuráfzsky Zoltán néptánc előadása

Sárkánymese

mesejáték

 

Korábbi nagysikerű mesedarabjai után a Magyar Nemzeti Táncegyüttes újabb kalandra hívja a gyermekeket: ismét a magyar népmesék, népzenei- és néptánc kincsünk csodálatos világába kalauzolja közönségét. A mesében a három szegénylegény, a „táncoló csacsi”, a gonosz boszorkány és a legyőzhetetlennek tűnő háromfejű sárkány, a kedves erdei manó és a szépséges Napkeleti-királykisasszony, valamint a pénzéhes kocsmáros és kapzsi lányai visszarepítenek bennünket azokba a tanulságos időkbe, amikor a jó (lehet, hogy nehéz küzdelmek árán), de ésszel és kitartó munkával végül elnyeri méltó jutalmát. 

                                                          

Részletek>>

Sárkánymese néptáncos-zenés mesejáték

Táncrapszódia

Folklór műsor

A Magyar Nemzeti Táncegyüttes immáron sokadik alkalommal ismét meghívást kapott, hogy egy – 2016. februárjában induló – turné keretében képviselje Magyarországot Japánban.  A turné során két önálló, egész estét betöltő folklór műsorral, valamint táncházakkal, tánctanításokkal szeretnék felhívni a nézők figyelmét a tradicionális magyar tánc-, zene- és énekkultúra sokszínűségére.

Részletek>>

Táncrapszódia folklór műsor táncházzal

Drakula utolsó tánca

Tánc-szín-játék

 

Drakula gróf lenyűgöző meséjét az erdélyi népzene csodálatos világa, az Erdélyben élő népek táncainak gazdag és egyedülálló virtuozitása teszi „varázslatos” élménnyé a néptáncegyüttes folklór műsorában. A klasszikus Drakula történettől eltérően, a néptáncegyüttes meséje egy erdélyi falu magyarok és románok lakta vidékén játszódik, ahova furcsa vándor- mutatványosok érkeznek…

                                                          

Részletek>>

Drakula utolsó tánca néptánc, színjáték

Spirit of Hungary

Revolution end Roots in Dance and Music

A Magyar Nemzeti Táncegyüttes 2018. október 16-án indul 12 állomásos amerikai turnéjára. A Zsuráfszky Zoltán művészeti vezető által vezetett együttes számos sikeres Észak-Amerikai turné után (2000, 2004 – Csárdás! A Kelet Tangója, 2005 – Gypsy Spirit, 2016 - Spirit of Hungary - 1956) 2018-ban az 1848-as forradalom és szabadságharc megünneplésének 170. évfordulója alkalmából vesz részt egy 12 állomásos előadássorozatban.

Részletek>>

Táncegyüttes USA turnéja
 
 

CSÍKSOMLYÓI PASSIÓ

A 18. században Csíksomlyón még élő hagyomány volt, hogy évről évre újabb és újabb iskoladrámákat mutattak be. Ezek alapján élesztették föl a helybeliek 1996-ban e színjáték-hagyományt, s az idén, a huszadik évfordulón – mintegy tízéves kihagyás után – ismét sor került egy virágvasárnapi bemutatóra a Magyar Nemzeti Táncegyüttes közreműködésével!
                                                          

Részletek>>


 

Vincze Zsuzsa-Zsuráfszky Zoltán:
KIEGYEZÉS/150

A Magyar Nemzeti Táncegyüttes előadása1867-ben kompromisszumok árán – de bízva Magyarország jövőjében – a forradalmat véresen megtorló hatalom és a Deák Ferenc vezette szilárd többségű magyar politikai elit között létrejött a kiegyezés. Az ellentmondásos és sokat vitatott történelmi tények ellenére a kiegyezés soha nem látott gazdasági és kulturális fellendülést hozott Magyarországon, s megkezdődhetett a „boldog békeidők” rövid, ámde feledhetetlen korszaka. 
 

Részletek>>

Táncegyüttes USA turnéja
 
 
 

PESTI SRÁCOK

A Magyar Nemzeti Táncegyüttes műsora az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékére!
                                                          

Részletek>>


 

BALLARE

Inspirációk Arany-balladákra/A halálba táncoltatott lány


A „ballada” és a „tánc” szinte elválaszthatatlan fogalmak, hiszen a ballada elnevezés is a „ballare” azaz „táncol” igéből eredeztethető, ezért is választottuk műsorunk címéül. Az előadás első részében a 200 éve született Arany János balladái inspirálták azt a hét koreográfust, akik a Magyar Nemzeti Táncegyüttes alkotói műhelyében a tánc nyelvén és a tánc eszközeivel „mondják” el gondolataikat Arany János népköltészeti ihletésű balladáiról. 
 

Részletek>>

BALLARE
 

HULLÁMZÓ VILÁG 

1879-ben, - éppen 140 éve -, mosta el Szegedet a Nagyárvíz. Az évfordulón erre az eseményre emlékezünk sok száz szögedi és nem szögedi fiatal táncossal; táncszínházi műsorunkban felidézve városuk kanyargós és színes történelmét.

Részletek... 

MÁTYÁS, A VILÁG KIRÁLYA

 
A Magyar Nemzeti Táncegyüttes Mátyás királyról szóló mesék és történetek birodalmába hívja a nagyobbacska gyerekeket.
                                                          

Részletek>>

 

Elérhetőségek


Cím: 1087 Budapest, Kerepesi út 29b
Tel.: 06 1 299 8337
E-mail: tancszinhaz(kukac)honvedart.hu

PARTNEREINK

TÁMOGATÓ

FENNTARTÓ

 
       

© 2015 mnte.hu - Minden jog fenntartva! email: tancszinhaz(kukac)honvedart.hu

Designed and created by Adamic