A Magyar Nemzeti Táncegyüttes repertoárja

Sírnak a harangok…

Emlékezés az I. világháborúra

Egy régi legenda szerint, a szabolcsi kis falu, Uszka lakosai, mielőtt a labancok porig égették volna házaikat, elásták a falu két értékes harangját, hogy ne kerüljön az ellenség kezébe. A harangokat elrejtő kurucok már régen meghaltak, a rejtekhelyet azóta sem találják; de minden veszedelmekor – amelyből az évszázadok során bőven jutott az ott lakóknak – az emberek hallják, hogy a távolból sírnak az elásott harangok. 

Részletek>>

Sírnak a harangok néptánc előadás

Napszédítő/Páva-variációk

Táncköltemény

 

A magyar néptánc a „Fölszállott a páva” című televíziós műsornak köszönhetően ismét nagy népszerűségnek örvend. A Magyar Nemzeti Táncegyüttes művészei mindig is alkotó munkájuk alapjának tekintették az eredeti tánc- és zenei hagyományaink megismerését és bemutatását, s ez ma sincs másként. Műsorukkal olyan utazásra hívnak minket, amelynek során újra „felfedezhetjük” népművészetünk ragyogó viseleteit, népzenénk elbűvölő dallamait és táncaink utánozhatatlan virtuozitását. 

                                                          

Részletek>>

Napszédítő/Páva-variációk néptánc előadás

A Tenkes kapitánya

Táncjáték Örsi Ferenc forgatókönyve nyomán

A téma a Rákóczi-szabadságharc idején, Siklós környékén folyó kuruc-labanc küzdelmeket idézi. A főszereplő Eke Máté katonája ugyan költött személy, de számos jobbágykatonából lett kuruc tiszt történelmi alakját ötvözi egybe. A történet meseszerűen, sok humorral mutatja be azokat a kuruc hősöket, akik ravaszsággal, magyaros virtussal végül is legyőzik a bugyuta labancokat. Megőrizve a film legjelentősebb, legszórakoztatóbb epizódjait, megidézzük a kuruc kor legendás személyeit, zenei és mondavilágát néptáncos kincsünk segítségével.

Részletek>>

A Tenkes kapitánya néptánc játék

Monarchia

Népek tánczai

 

Műsorunk első felében bemutatjuk az Osztrák-Magyar Monarchia népeinek színes, hagyományos szokásait, virtuóz táncait, gazdag viseletkultúráját; máig kiapadhatatlan folklórkincsét, és felvillantjuk a mellette vagy a „felette” zajló főúri báli élet egyes pillanatait.

A második részben a kor művészeti alkotásainak segítségével, „filmszerű” életképekkel táncszínházzá varázsoljuk történelmünk e sokat vitatott időszakát.

                                                          

Részletek>>

Monarchia népek tánczai néptánc előadás

Csárdás!

Szerelem a Kárpátok alatt

A Magyar Nemzeti Táncegyüttes produkciója egy szerelmi háromszög történetét dolgozza fel a néptánc és a népzene nyelvén; felhőtlen szórakozást ígérve az érdeklődőknek.

Az Észak-Amerikában, Európában és Magyarországon is már több sikeres turnét megért táncszínházi előadáson a nézők – miközben végig követik a főszereplő szerelmespár konfliktusát, illetve egymásra találását – gyönyörködhetnek a Kárpát-medence táncainak szépségében, virtuozitásában, zenei világának sokszínűségében és gazdagságában.. 

Részletek>>

Csárdás néptánc előadás

Benyovszky

Táncjáték Benyovszky Móric kalandos életéről

 

A táncjátékban egy rendkívüli ember szenvedélyes és viszontagságos életútját követve „bejárjuk” szinte az egész világot, mint ahogy tette azt a híres kalandor, népszerű világutazó és emlékíró a 18. század közepén. Benyovszky Móric, ez a művelt, több nyelven beszélő, a nők számára szinte ellenállhatatlan vonzerővel bíró férfi, gondolataival és ötleteivel jócskán megelőzte korát.

Benyovszky a magyar huszárkapitány és gróf, a szlovák földbirtokos és a lengyel hazafi, előbb orosz hadifogoly Kamcsatkán (ahonnan a világ első függetlenségi kiáltványának megalkotása után elmenekül), majd francia hős, s végül Madagaszkár királya lesz.

Részletek>>

Benyovszky, táncjáték néptánc előadás

Székely Dózsa György

Tánckrónika

Dózsa György, történelmünk talán egyik legtragikusabb sorsú lázadója, aki éppen 500 évvel ezelőtt égette lelkünkbe jelképpé magasztosult tüzes trónját. Számos nagy művészünket megihlette az évszázadok során: Erkel operát, Székely János és Illyés drámát írt róla, Petőfi, Ady, Sinka István, Juhász Gyula versbe, Csoóri – Sára – Kósa filmre írta, Derkovits fába faragta, Szervátiusz vasba öntötte. Az elmúlt fél évezred során sok indulatot és vitát kiváltó személyét és tetteit nem tisztünk megítélni; történelmi forrásokon alapuló táncjátékunkban elsősorban a szerelmes férfit, a mélyen vallásos katonát és a vívódó embert igyekszünk bemutatni.

Részletek>>

Székely Dózsa György néptánc krónika

A halálba táncoltatott leány

Ballada

 

Zsuránszky Zoltán táncszínházi feldolgozását a Halálra táncoltatott leány című régi stílusú népballada ihlette.

A forgatókönyvet a népballada alapján Hules Endre ötletéből írta Vincze Zsuzsa.                  


                                                          

Részletek>>

A halálba táncoltatott lány néptánc előadása, ballada

Élő Tánc-Archívum

Táncos gyökereink

A Magyar Nemzeti Táncegyüttes „Élő Tánc-Archívum” c. sorozata a fáradhatatlan néprajzkutató, Martin György táncfilmezéseinek útvonalát követi, így tisztelegve a nagyszerű tudós megismételhetetlen munkássága előtt. Ő és munkatársai nagy horderejű táncgyűjtéseket szerveztek Magyarországon és Erdélyben, amelyek meghatározó jelentőséggel bírtak nemcsak a magyar, de az európai néptánckutatás történetében is. Sorozatunkkal Martin gyűjtőútjainak főbb állomásait, így Bonchida, Kalotaszeg, Szatmár, Mezőség és Gyimes táncait állítottuk színpadra.

Részletek>>

Élő Martin Archívum néptánc gyűjtemény

Táncoló tavasz:
Folklór-kalendárium I.

Hagyományaink, szokásaink

Magyar Nemzeti Táncegyüttes és a Söndörgő Együttes közös produkciója. Folklór-kalendárium címmel indította útjára sorozatát az együttes. A sorozat nem titkolt célja, hogy elmúló, letűnőben lévő hagyományainkról, jeles napi szokásainkról teljesebb, élőbb képet kapjanak a nézők; elsősorban a műsor célközönsége, az általános iskola felső tagozatosai, illetve a középiskolások. Az eddigi, néphagyományokat bemutató műsorokkal ellentétben, nem csupán a magyar népszokásokkal ismertetjük meg a közönséget, hanem bemutatjuk hazánk soknemzetiségű népének hagyományos táncait, dalait, öltözetét, nyelvét és nemzeti szokásait.

                                                          

Részletek>>

Táncoló tavasz - Folklór-kalendárium I. néptánc műsor

Téli tánc

Hagyományaink, szokásaink

A sorozat második része a téli ünnepkör szokásait; szürettől a farsang végéig tartó időszakot öleli fel. Az előadás programjában a hagyományos betlehemezés, regölés, lucázás és fonóbéli hagyományaink mellett különböző, a téli ünnepkörhöz tartozó babonás szokások színházi feldolgozását láthatja a közönség.

Részletek>>

Téli tánc - Folklór-kalendárium II. néptánc előadás

Csipkerózsika

Zenés-táncos mesejáték

 

Csipkerózsika klasszikus története elevenedik meg a Magyar Nemzeti Táncegyüttes produkciójában. A darab érdekessége, hogy az eredeti néptáncok mellett minden elhangzó szöveg és felcsendülő dallam a tradicionális magyar folklórból táplálkozik, és annak elemeit használja fel e közismert mesedarab színpadi megfogalmazásában. 

                                                          

Részletek>>

Csipkerózsika néptáncos mesejáték

Tündérmese

Zenés-táncos mesejáték

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy Jánoska, aki megelégelte két testvére gonoszkodását és elindult szerencsét próbálni… Így kezdődik a jó Tündér meséje, akinek segítségével találkozhattok a mókás Aranylúddal, a Papucsszaggató Királykisasszonyokkal és még sok más mesehőssel. A Magyar Nemzeti Táncegyüttes ismét a mesék birodalmában kalandozik, ahol a gyerekek megismerkedhetnek a népi kultúra legszebb gyöngyszemeivel sok-sok tánc és zene kíséretében.

Részletek>>

Tündérmese zenés-táncos népi mesejáték

Körhinta

Szerelem, föld, házasság, érdekek. Vajon melyik a fontos? A fiatalok boldogsága, vagy hogy – évszázadok paraszti törvénye szerint – egyesüljenek a birtokok, amelyek majd megélhetést jelentenek egy új család számára. Szerelem? Lehet-e a pillanat boldogságára jövőt építeni? Erősebb a társadalom, a „földhöz a föld törvénye”, a józan ész, mint két ember egymás-akarása?            Vidnyánszky Attila rendező számára a történet személyes és társadalmi szála közül elsősorban a személyes a fontos. A szerelem ereje, hatalma, és a beteljesülő szerelemben a jövő lehetősége… Mindazok, akik látták a János vitéz és a Johanna a máglyán rendezését, megtapasztalhatták, hogy Vidnyánszky az érzelmek sodró erejét grandiózus színpadi kompozíciókban viszi színre.

                                                          

Részletek>>

Körhinta néptáncos, népzenés táncszínház

...még Egy mondat…

Zsuráfszky Zoltán alkotói estje

„Több mint húsz esztendeje annak, hogy fiatal előadóművészként Illyés Gyula: Egy mondat a zsarnokságról című versére táncoltam; s e vers kezdősora volt egyben koreográfusi estem címadója is. Hivatásos táncművészként akkoriban avantgárd tettnek számított még a versekre való táncolás is, hát még, ha politikai üzenetet is hordozott…

Részletek>>

Még egy mondat… Zsuráfzsky Zoltán néptánc előadása

Sárkánymese

mesejáték

 

Korábbi nagysikerű mesedarabjai után a Magyar Nemzeti Táncegyüttes újabb kalandra hívja a gyermekeket: ismét a magyar népmesék, népzenei- és néptánc kincsünk csodálatos világába kalauzolja közönségét. A mesében a három szegénylegény, a „táncoló csacsi”, a gonosz boszorkány és a legyőzhetetlennek tűnő háromfejű sárkány, a kedves erdei manó és a szépséges Napkeleti-királykisasszony, valamint a pénzéhes kocsmáros és kapzsi lányai visszarepítenek bennünket azokba a tanulságos időkbe, amikor a jó (lehet, hogy nehéz küzdelmek árán), de ésszel és kitartó munkával végül elnyeri méltó jutalmát. 

                                                          

Részletek>>

Sárkánymese néptáncos-zenés mesejáték

Táncrapszódia

Folklór műsor

A Magyar Nemzeti Táncegyüttes immáron sokadik alkalommal ismét meghívást kapott, hogy egy – 2016. februárjában induló – turné keretében képviselje Magyarországot Japánban.  A turné során két önálló, egész estét betöltő folklór műsorral, valamint táncházakkal, tánctanításokkal szeretnék felhívni a nézők figyelmét a tradicionális magyar tánc-, zene- és énekkultúra sokszínűségére.

Részletek>>

Táncrapszódia folklór műsor táncházzal

Drakula utolsó tánca

Tánc-szín-játék

 

Drakula gróf lenyűgöző meséjét az erdélyi népzene csodálatos világa, az Erdélyben élő népek táncainak gazdag és egyedülálló virtuozitása teszi „varázslatos” élménnyé a néptáncegyüttes folklór műsorában. A klasszikus Drakula történettől eltérően, a néptáncegyüttes meséje egy erdélyi falu magyarok és románok lakta vidékén játszódik, ahova furcsa vándor- mutatványosok érkeznek…

                                                          

Részletek>>

Drakula utolsó tánca néptánc, színjáték

Spirit of Hungary

Revolution end Roots in Dance and Music

A Magyar Nemzeti Táncegyüttes 2018. október 16-án indul 12 állomásos amerikai turnéjára. A Zsuráfszky Zoltán művészeti vezető által vezetett együttes számos sikeres Észak-Amerikai turné után (2000, 2004 – Csárdás! A Kelet Tangója, 2005 – Gypsy Spirit, 2016 - Spirit of Hungary - 1956) 2018-ban az 1848-as forradalom és szabadságharc megünneplésének 170. évfordulója alkalmából vesz részt egy 12 állomásos előadássorozatban.

Részletek>>

Táncegyüttes USA turnéja
 
 

CSÍKSOMLYÓI PASSIÓ

A 18. században Csíksomlyón még élő hagyomány volt, hogy évről évre újabb és újabb iskoladrámákat mutattak be. Ezek alapján élesztették föl a helybeliek 1996-ban e színjáték-hagyományt, s az idén, a huszadik évfordulón – mintegy tízéves kihagyás után – ismét sor került egy virágvasárnapi bemutatóra a Magyar Nemzeti Táncegyüttes közreműködésével!
                                                          

Részletek>>


 

Vincze Zsuzsa-Zsuráfszky Zoltán:
KIEGYEZÉS/150

A Magyar Nemzeti Táncegyüttes előadása1867-ben kompromisszumok árán – de bízva Magyarország jövőjében – a forradalmat véresen megtorló hatalom és a Deák Ferenc vezette szilárd többségű magyar politikai elit között létrejött a kiegyezés. Az ellentmondásos és sokat vitatott történelmi tények ellenére a kiegyezés soha nem látott gazdasági és kulturális fellendülést hozott Magyarországon, s megkezdődhetett a „boldog békeidők” rövid, ámde feledhetetlen korszaka. 
 

Részletek>>

Táncegyüttes USA turnéja
 
 
 

PESTI SRÁCOK

A Magyar Nemzeti Táncegyüttes műsora az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékére!
                                                          

Részletek>>


 

BALLARE

Inspirációk Arany-balladákra/A halálba táncoltatott lány


A „ballada” és a „tánc” szinte elválaszthatatlan fogalmak, hiszen a ballada elnevezés is a „ballare” azaz „táncol” igéből eredeztethető, ezért is választottuk műsorunk címéül. Az előadás első részében a 200 éve született Arany János balladái inspirálták azt a hét koreográfust, akik a Magyar Nemzeti Táncegyüttes alkotói műhelyében a tánc nyelvén és a tánc eszközeivel „mondják” el gondolataikat Arany János népköltészeti ihletésű balladáiról. 
 

Részletek>>

BALLARE
 

Elérhetőségek


Cím: 1087 Budapest, Kerepesi út 29b
Tel.: 06 1 299 8337
E-mail: tancszinhaz(kukac)honvedart.hu

PARTNEREINK

TÁMOGATÓ

FENNTARTÓ

 
  

© 2015 mnte.hu - Minden jog fenntartva! email: tancszinhaz(kukac)honvedart.hu

Designed and created by Adamic