A Magyar Nemzeti Táncegyüttes bemutatása


 

Zsuráfszky Zoltán, a néptáncegyüttes művészeti vezetőjének köszöntője


A Honvéd Együttes és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes nevében tisztelettel és szeretettel köszöntöm Önöket, akik érdeklődésükkel és figyelmükkel megtisztelik munkánkat. A hagyományápolás, a különböző nemzetiségek kultúrájának tiszteletben tartása és megőrzése itt, a Kárpát-medencében, megmaradásunk záloga és szimbóluma. A magyar néptánc nemzeti sajátosságaink legélőbb őrzője, de ugyanakkor legegyszerűbb formája a különféle népek közötti kommunikációnak is, hiszen egymás anyanyelvének ismerete nélkül ismerhetjük meg egymás szokásait, vérmérsékletét, ízlésvilágát. Tánc közben őszinte a megnyilatkozás, a „lélek” kitárulkozik.

Fontosnak érzem, hogy már egészen korán, gyermekkorban megismerje minden ember a saját népének tánc- és zenei kultúráját – mert igazán csak azt tudjuk megszeretni, amit ismerünk –, s hogy ezen ismeretek révén minden fiatal megtanulja és megtapasztalja a közösséghez, a nemzethez tartozás felemelő érzését.

Együttesi munkánk, valamint színpadi feldolgozásaink alapja és anyanyelve az eredeti, hagyományos néptánc- és népzenei kultúra, amellyel hosszú évek óta igyekszünk maradandó élményt nyújtani közönségünknek. Soraikban reméljük, hamarosan Önöket is üdvözölhetjük.

 

Zsuráfszky Zoltán
művészeti vezető
Kossuth-díjas, kiváló művész

 


A néptáncegyüttes hivatalos logója

 

A táncegyüttesről


A Honvéd Táncszínház neve 2014. július 1-jétől Magyar Nemzeti Táncegyüttesre változott. Az új név jól kifejezi a Társulat hazai, európai és tengeren túli küldetését, a Kárpát-medencei magyar néptánckincs megismertetéséért és népszerűsítéséért végzett felelősségteljes és professzionális munkáját. Az új név külföldön egyértelműen azonosítható és idegen nyelvekre pontosan lefordítható megnevezést nyújt, valamint hagyománytisztelettől vezérelve őrzi örökségét.

A Magyar Nemzeti Táncegyüttes Magyarország egyik legnagyobb létszámú,  hivatásos néptánc együttese. „Anyanyelve” a Kárpát-medence néptánckincse, amelyből a nagy-formátumú történelmi táncjátékoktól az autentikus folklór műsorokig, a dramatikus táncszínházi előadásoktól a népi hagyományainkon alapuló mesedarabokig terjedő, sokszínű repertoár építkezik. Valamennyi produkció közös jellemzője a rendkívüli dinamika, a néptáncok virtuozitása és a színpadképek látványossága.


Az együttes táncelőadásai Budapesten, vidéken, a Kárpátmedence magyar lakta területein rendszeresen láthatók. A táncegyüttest a világ különböző országaiba is sokat hívják.


A Honvéd Együttes és tánckara – az EuropaS Magyar Táncdíjjal kitüntetett Magyar Nemzeti Táncegyüttes – művészeti vezetője Zsuráfszky Zoltán táncművész, koreográfus, Kossuth-díjas kiváló művész.

Aktuális előadások

Június 19. 19:00

KIEGYEZÉS

Győr, Győri Nemzeti Színház

 

Augusztus 5. 20:30

CSÁRDÁS - A Kelet Tangója

Budai Vár Oroszlános Udvar

További előadások >

 


  

Támogatók
 

Emberi Erőforrások Minisztériuma
 


 

Partnerek
 

 

Elérhetőségek


Cím: 1087 Budapest, Kerepesi út 29b
Tel.: 06 1 299 8337
E-mail: tancszinhaz(kukac)honvedart.hu

PARTNEREINK

TÁMOGATÓ

FENNTARTÓ

 
  

© 2015 mnte.hu - Minden jog fenntartva! email: tancszinhaz(kukac)honvedart.hu

Designed and created by Adamic