Táncosaink a költészet napján

2015-04-05


A magyar költészet napja tiszteletére a Hagyományok Háza és a Nemzeti Táncszínház április 11-én, szombaton 19 órától a Hagyományok Házában rendezi meg „A mindenséggel mérd magad” című táncvers-gálaestjét, ahol a Magyar Nemzeti Táncegyüttes is közreműködik két különleges – Kányádi Sándor és Vörösmarty Mihály versei ihlette – koreográfiával.
 

 

Zsuráfszky Zoltán Kossuth-díjas koreográfust, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes művészeti vezetőjét 1993-ban Kaán Zsuzsa egy cikkében „az autentikus Kárpát-medencei folklór lírikusának” nevezte, aki olyan koreográfus és táncos, „aki a néptáncot a legnemesebb népi használati tárgyként kezeli; aki sem a maga, sem a táncosai testére-lelkére nem szab egyetlen, érzelem és funkció nélküli feladatot, motívumot sem.”
 

 

Több évtizede annak, hogy Zsuráfszky fiatal előadóművészként Illyés Gyula: Egy mondat a zsarnokságról című versére táncolt; s e vers kezdősora volt egyben népszerű koreográfusi estje címadója is. A költészet és a néptánc összefonódása akkoriban avantgárd tettnek számított, a különleges tánc-vers koreográfiákat nagy érdeklődés kísérte. 

Kányádi Sándor Nádszál című gyönyörű versére Zsuráfszky Zoltán közel két évtizede készítette koreográfiáját, amelyet ő maga táncolt évekkel ezelőtt. Együttesvezetői, koreográfusi munkájában fontos számára, hogy a költészet ismeretét és szeretetét, ennek a szellemiségét továbbadja táncosai, tanítványai számára. A Nádszál című koreográfiát a Magyar Nemzeti Táncegyüttes fiatal táncos szólistája, Sánta Gergő előadásában láthatjuk. 

Vörösmarty Mihály A vén cigány című verse költészetünk egyik sarkpontja, megkerülhetetlen eleme, máig friss és eleven. Nem csoda, hogy a magyar költészet egyik legtöbbet elemzett és előadott műve, amelynek szellemisége, hitvallása Zsuráfszky Zoltánt is megihlette. A két évvel ezelőtt készített A vén cigány című koreográfiát a Magyar Nemzeti Táncegyüttes táncosai adják elő, a verset hangfelvételen Bessenyei Ferenc tolmácsolásában hallhatjuk.

 

A programról bővebben.

Aktuális előadások

Augusztus 19. 19:00

Csíksomlyói passió

Esztergom, Bazilika tér

 

augusztus 21-26.

Kárpátok visszhangja
Erdélyi turné

További előadások >

 


  

Támogatók
 

Emberi Erőforrások Minisztériuma
 


 

Partnerek
 

 

Elérhetőségek


Cím: 1087 Budapest, Kerepesi út 29b
Tel.: 06 1 299 8337
E-mail: tancszinhaz(kukac)honvedart.hu

PARTNEREINK

TÁMOGATÓ

FENNTARTÓ

 
       

© 2015 mnte.hu - Minden jog fenntartva! email: tancszinhaz(kukac)honvedart.hu

Designed and created by Adamic