Magyar Nemzeti Táncegyüttesként folytatja a Honvéd Táncszínház

2014-06-04


Jelentős változások és nagyszabású nyári események előtt áll a Honvéd Együttes, amelyről június 3-án Bolvári-Takács Gábor ügyvezető igazgató, Zsuráfszky Zoltán művészeti vezető és Strausz Kálmán, a Honvéd Férfikar karigazgatója számolt be a sajtó képviselőinek a Művészetek Palotája éttermében tartott látványos sajtótájékoztatón.
 

    

Bolvári-Takács Gábor

Zsuráfszky Zoltán

Strausz Kálmán


Bolvári-Takács Gábor beszámolójában elmondta, hogy a Honvéd Együttes Nonprofit Kft. 2012-ben kinevezett új menedzsmentje (Bolvári-Takács Gábor ügyvezető igazgató, Zsuráfszky Zoltán művészeti vezető és Pühra Anikó gazdasági vezető) irányításával a társaságot a stabil gazdálkodás és kiszámítható személyzeti politika jellemzi. A 2013-as évet közel 15 milliós mérleg szerinti eredménnyel zárta az együttes. A minőségi munka kormányzati elismeréseként az alapító és fenntartó Emberi Erőforrások Minisztériuma 2014-es többlettámogatása lehetővé tette, hogy sok év után először, bérfejlesztésére kerülhessen sor. A Honvédelmi Minisztériummal is folytatódik és erősödik a műsorszolgáltatói együttműködés, amelyet a tavasszal megújított három éves keretszerződés rögzít.

Zsuráfszky Zoltán művészeti vezető a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a szervezet számára a 2014-es év egyik legfontosabb stratégiai lépése jött el, hiszen az alapító és fenntartó jóváhagyásával a Honvéd Táncszínház neve 2014. július 1-jétől Magyar Nemzeti Táncegyüttesre változik. Az új név jól kifejezi a társulat hazai, európai és tengeren túli küldetését, a Kárpát-medencei magyar néptánckincs megismertetéséért és népszerűsítéséért végzett felelősségteljes és professzionális munkáját. Az új név külföldön egyértelműen azonosítható és idegen nyelvekre pontosan lefordítható megnevezést nyújt, valamint hagyománytisztelettől vezérelve őrzi a Honvéd Táncszínház és a korábban beolvadt Budapest Táncegyüttes örökségét.

A Honvéd Táncszínház ez év nyarán már mint Magyar Nemzeti Táncegyüttes lép fel nyári kiemelt produkciója, a „Székely Dózsa György” című tánckrónika határon túli és hazai előadásain. Zsuráfszky Zoltán Kossuth-díjas rendező-koreográfus látványos és magával ragadó táncjátékot álmodott színpadra, amelyet határon túl július 16-án a temesvári Nemzeti Színház, július 19-én a sepsiszentgyörgyi „Székely Vágta” közönsége, augusztus 17-én a Kolozsvári Magyar Napok nyitó-előadásaként a Kolozsvári Magyar Opera, augusztus 27-én pedig Szabadka publikuma láthat majd. A legjelentősebb hazai szabadtéri színpadok is várják már Dózsa György történetét: Veszprémben július 22-én, Nyíregyházán augusztus 10-én, a Budapesti Nyári Fesztivál keretében pedig augusztus 22-én a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon tekintheti majd meg a közönség.

Strausz Kálmán, a világszerte egyedülálló, 40 fős Honvéd Férfikar karigazgatója beszámolt az elmúlt időszak sikereiről, nemzetközi és hazai eseményeiről, a Honvéd Férfikar egyre sokasodó fellépéseiről. Hagyományos koncertjeik mellett az MTA Dísztermében indított bérletsorozatuk aratott jelentős sikert az idei évadban. Rendszeresen énekelnek az Erkel Színházban, az Operaházban, és fontos szereplői a Nemzeti Színház „Johanna a máglyán” című előadásának is, amelyet Strausz Kálmán vezényel. Nyáron több nagy eseményre készül a kórus. Június 20-án a Miskolci Operafesztiválon – a Magyar Állami Operaház nagyszabású produkciójában – Verdi Aidájában, a Budapesti Nyári Fesztivál keretében július 4-én és július 6-án Bizet Carmenjében közreműködnek a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon.

Táncosaink meglepetése

A Honvéd Férfikar


A sajtótájékoztatón a Honvéd Együttes kórusa, táncosai és zenekara is fellépett egy-egy rövid meglepetés-produkcióval.

A sajtótájékoztatóról az MTI közleményében az alábbiak olvasható:

„Magyar Nemzeti Táncegyüttesre változik a Honvéd Táncszínház elnevezése július 1-től – jelentették be az együttes vezetői kedden Budapesten.

Zsuráfszky Zoltán, a – Honvéd Férfikart is magába foglaló – Honvéd Együttes művészeti vezetője elmondta: a táncegyüttes fő feladata »táncos gyökereink, táncos anyanyelvünk szolgálata«, és ezt legjobban az új név fejezi ki. Hangsúlyozta: tovább akarja vinni a Honvéd Táncszínház és a korábban beolvadt Budapest Táncegyüttes örökségét is.”

Aktuális előadások

Augusztus 19. 19:00

Csíksomlyói passió

Esztergom, Bazilika tér

 

augusztus 21-26.

Kárpátok visszhangja
Erdélyi turné

További előadások >

 


  

Támogatók
 

Emberi Erőforrások Minisztériuma
 


 

Partnerek
 

 

Elérhetőségek


Cím: 1087 Budapest, Kerepesi út 29b
Tel.: 06 1 299 8337
E-mail: tancszinhaz(kukac)honvedart.hu

PARTNEREINK

TÁMOGATÓ

FENNTARTÓ

 
       

© 2015 mnte.hu - Minden jog fenntartva! email: tancszinhaz(kukac)honvedart.hu

Designed and created by Adamic