Meghalt Kallós Zoltán

2018-02-14


"Addig leszünk magyarok, amíg magyarul éneklünk és táncolunk!"

Pótolhatatlan személyiség, a népművészet polihisztora, tanítómester és önzetlen barát - így emlékezett Zsuráfszky Zoltán, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes művészeti vezetője az élete 92. évében elhunyt Kallós Zoltánra.
Zsuráfszky Zoltán, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes művészeti vezetője elmesélte, hogy óriási élmény volt számára, amikor 1973-ban Kallós Zoltánnal, illetve a rokonokkal és barátaival is megismerkedett. Amikor felkereste először Kolozsváron, akkor a tanítómestere nem volt otthon, így kénytelen volt utána menni a Gimesbe, ahol fiatal  táncosként elkísérhette a gyűjtőútjaira.

„Mindenütt voltak barátai, mindenütt voltak ismerősei: Kalotaszegen, Mezőségben, Székelyföldön, Gimesben, Moldvában, nagyon nagy élmény volt fiatalon vele együtt utazni, vele együtt barangolni erdélyi útjain ”– mondta Zsuráfszky, aki hozzátette,  Kallós Zoltán egy polihisztor volt a népművészetben, aki mindig tudott mesélni népzenéről vagy a néptáncról is.

Kallós Zoltán 1992-ben megalapította a Kallós Alapítványt, hogy a szórványban élő a magyarok anyanyelvi oktatását segítse. Zsuráfszky szerint Kallós egy kiváló pedagógus volt, aki tanított Erdélyben, táborokat szervezett, tartotta a kapcsolatot az erdélyi magyarsággal, de a magyar mellett kiválóan beszélt románul és cigány nyelven is.

„Minden kis szegletét ismerte Erdélynek, Ő pótolhatatlan személyisége volt a mozgalomnak ” – mondta a Magyar Nemzeti Táncegyüttes művészeti vezetője, utalva arra, hogy Kallós halálával az erdélyi kultúra legismertebb alakjával lett szegényebb a magyar értelmiség. 

Életének 92. évében elhunyt Kallós Zoltán, a Nemzet Művésze címmel és a Magyar Corvin-lánccal kitüntetett, kétszeres Kossuth-díjas néprajzkutató, népzenegyűjtő.

Kallós Zoltán néprajztudós és népzenegyűjtő, Válaszúton született 1926. március. 26-án . Középiskolai tanulmányait Kolozsváron és Sepsiszentgyörgyön végezte. Kolozsváron szerzett tanítói oklevelet, közben elvégzi a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémiát. 1958-ban politikai nézetei miatt bebörtönözték, majd tanítóként és faipari vállalkozóként dolgozott Gyimesben. A Mezőségen, Kalotaszegen, Moldvában és Gyimesben gyűjtötte a folklórnak úgyszólván minden műfaját, különösen az énekes és hangszeres zenét, népszokásokat és a szokásköltészetet. Nagy sikert aratott gyűjteménye, a Balladák könyve. 1992-ben létrehozta a Kallós Zoltán Alapítványt, amelynek keretében szórványvidékeken élő magyar gyermekek anyanyelvi oktatását szervezik meg Válaszúton bentlakásos rendszerben, s ezen kívül foglalkozásokat tartanak számukra, megismertetik velük a hagyományos eszközöket, mesterségeket, népdalokat, néptáncokat. Kallós Zoltán élete során számos díjban és elismerésben részesült, 2017-ben megkapta a Kossuth-nagydíjat, valamint az Europa Nostra-díjat is (közönségdíj).
Zoli bácsi legutóbbi kolozsvári turnénkon megnézte Kalotaszeg és Bonchida című előadásunkat, a Kolozsvári Magyar Operában, ahol személyesen is találkoztak Zsuráfszky Zoltánnal és a Magyar Nemzeti Táncegyüttessel.

Aktuális előadások

Augusztus 19. 19:00

Csíksomlyói passió

Esztergom, Bazilika tér

 

augusztus 21-26.

Kárpátok visszhangja
Erdélyi turné

További előadások >

 


  

Támogatók
 

Emberi Erőforrások Minisztériuma
 


 

Partnerek
 

 

Elérhetőségek


Cím: 1087 Budapest, Kerepesi út 29b
Tel.: 06 1 299 8337
E-mail: tancszinhaz(kukac)honvedart.hu

PARTNEREINK

TÁMOGATÓ

FENNTARTÓ

 
       

© 2015 mnte.hu - Minden jog fenntartva! email: tancszinhaz(kukac)honvedart.hu

Designed and created by Adamic