Csíksomlyói passió Csíksomlyón

2018-03-22


A csíksomlyói hegynyeregben, a hagyományos pünkösdi zarándoklat helyszínén mutatja be augusztus 18-án a Nemzeti Színház és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes a Csíksomlyói passiót - jelentették be a két intézmény vezetői szerdán egy Csíkszeredában tartott sajtótájékoztatón. Vidnyánszky Attila rendező, színházigazgató elmondta: a Nemzeti Színház műsorán egy éve szerepel a Csíksomlyói passió kétfelvonásos, több mint háromórás előadása. A csíksomlyói hegynyeregben azonban egy más, rövidebb, egyfelvonásos produkciót terveznek bemutatni. 
    
Hozzátette, az előadást egy 3-4 futballpályányi területre tervezik, amelyen két színpadot is felszerelnek. A budapesti Nemzeti Színház és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes művészei mellett mintegy száz erdélyi zenészt és táncost is bevonnak és Molnár Levente világhírű bariton is vállalta a fellépést a produkcióban. Vidnyánszky Attila kitért arra, hogy az előadók életük meghatározó élményére készülnek. Az igazgató hozzátette: a Nemzeti Színház a nemzet színházává próbál válni, ehhez keresik a hangot, és többek között a Csíksomlyói passióval találtak rá a saját hangnemükre. 
    

Zsuráfszky Zoltán, az előadás koreográfusa, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes ügyvezetője elmondta, olyan előadást terveznek, amelyben egymásra találnak a műfajok. Megemlítette: a táncegyüttes táncosai székely ruhában vesznek majd részt a produkcióban és a végén egy székely táncot is bemutatnak. Böjte Csaba ferences szerzetes arról beszélt, hogy Jézus tanítása olyan vetés, ami ezerszeres termést hoz, a passió üzenete pedig az egész világ jövőjét érinti.


A dévai Szent Ferenc Alapítvány vezetője megköszönte az alkotóknak, hogy az előadással közelebb próbálják hozni az emberekhez Jézus tanítását. Ráduly Róbert, Csíkszereda polgármestere azért mondott köszönetet az alkotóknak, hogy "hazaviszik" a csíksomlyói hegynyeregbe a passiót.

Aktuális előadások

Augusztus 19. 19:00

Csíksomlyói passió

Esztergom, Bazilika tér

 

augusztus 21-26.

Kárpátok visszhangja
Erdélyi turné

További előadások >

 


  

Támogatók
 

Emberi Erőforrások Minisztériuma
 


 

Partnerek
 

 

Elérhetőségek


Cím: 1087 Budapest, Kerepesi út 29b
Tel.: 06 1 299 8337
E-mail: tancszinhaz(kukac)honvedart.hu

PARTNEREINK

TÁMOGATÓ

FENNTARTÓ

 
       

© 2015 mnte.hu - Minden jog fenntartva! email: tancszinhaz(kukac)honvedart.hu

Designed and created by Adamic